Endelig kan jeg begynne å plante ut i drivhuset og i pallekarmer!!! Det er gøy, har sett fram til det lenge!!

Endelig kan jeg begynne å plante ut sukkererter, bondebønne , gulrot , rødbete , micro greens (små spirer som smaker godt) , busk tomat, søt mais, agurk, micro greens (bladbete) , squash , salat og sist men ikke minst bladbete(den er svært rik på vitaminer og mineraler, spesielt magnesium). Mange av disse frøa har jeg forkultivert inne, altså fått til å spire inne. Har du også lyst til å så de samme frøa? Da trenger du bare å gå inn på gardenliving.no! Her har de stort utvalg av det du trenger til dyrkingen.

-Men for at frøene skal spire, trenger de nok lys for å kunne vokse seg sterke……og jeg hadde jo ikke nok lys på rommet mitt! Jeg var derfor så heldig at jeg fikk teste ut et plantelys fra gardenliving.no! Det hjalp veldig! :) Rommet mitt så nesten ut som en liten «jungel» av grønne spirer. Vil du vite mer om lyset og hvilken type det er, bare klikker du deg inn på denne linken! Men tilbake til frøa.. I morgen skal jeg plante gulrot- og rødbetfrøa som jeg fikk! Gleder meg til jeg kan høste inn deilige vekster!!! Man får jo ikke mer kortreist og sunn mat enn dette:)
gardenliving

Frø informasjon:

Busk Tomat

En kompakt sort som egner seg godt for potte eller på friland. Siden dette er en busktomat skal sideskuddene ikke fjernes. Tomatene er middels store, søte og rike på smak. Vi sår tomater i februar. Frøene dekkes lett med jord og settes varmt (18–21 grader) til frøplantene viser seg, da må de ha lys. Vi setter dem under lysstoffrør eller vekstlys. Når de små tomatplantene er store nok til å håndteres prikles de om. Det betyr at hver frøplante får sin egen lille potte. Pott om tomatene stadig vekk for å holde dem i god vekst, og plant ut når faren for nattefrost er over. Kan med fordel dyrkes i veksthus for best avling.

Bondebønne (karmazyn)

Bondebønner er lette å dyrke og veldig gode! Plukk bondebønnene mens de er små for da er det aller best på smak. Får de lov til å bli store må selve bønnen skrelles.Denne sorten skiller seg fra andre bondebønner ved å ha vakre lysrosa bønner. Hver belg inneholder ca. fire bønner. Denne sorten er populær i Øst-Europa. Så frøene inne i april i såjord for tidlig avling eller så dem direkte ut på vokseplassen i mai. Bønnene sås enkeltvis. Spirer etter 1–2 uker ved 20 grader.

Sukkerert, bryt (Sugar Bon)

Såtid: Mai Hvordan: Så 5 cm dypt direkte på vokseplassen i mai med 15 cm planteavstand. Kan også sås inne og plantes ut når faren for nattefrost er over. Hvordan: Så i et sikksakk-mønster med 5 cm planteavstand på 15 cm brede rader med 60 cm radavstand. Dekk frøene med 5 cm siktet jord. Trykk jorden lett til og hold den fuktig. Frøplantene spirer etter 10–18 dager. Stell: Beskytt småplantene med kvister eller netting mot fugler. La plantene klatre på et espalier eller lignende. Hold jorden fuktig og ugressfri. Innhøsting: August. Plukk regelmessig for å få best mulig avling. Brytsukkerert ‘Sugar Bon’ har belger som kan spises hele. Du kan også la dem bli fullmodne og ta ut frøene av belgen. Spis dem hele før de blir altfor store.

Salatblanding (mixed green leaves) 

Antall frø: Ca. 1000
Såtid: April–mai
Hvordan: Så tynt i en såkasse eller egne pluggbrett tre–fire uker før utplanting, så får du en tjuvstart på avlingen. Du kan også så direkte på vokseplassen fra mai. Trykk jorden lett til og hold den fuktig. Frøplantene spirer etter 7–14 dager. Så på nytt hver 2–3 uker for å få kontinuerlig avling.
Stell: Klipp småblader for å tynne i rekkene. Annen tynning er ikke nødvendig. Ellers tynner du til 15 cm planteavstand når plantene er store nok. Hold jorden fuktig og ugressfri.
Innhøsting: Mai–oktober. Klipp noen få småblader fra hver plante. Bladene vokser ut igjen opptil 4 ganger. Plukk hele hoder fra juni.
Tips: Plukk unge blader regelmessig for å fremme nyvekst.
Snegler elsker også salat, så pass godt på plantene. Sortene i pakken: Like store mengder av ‘Salad Bowl’, ‘Catalogna’, ‘Grand Rapids’, ‘Lolla Bionda’, ‘Great Lakes 118’ og ‘Parris Island Cos’.
Salat ‘Mixed Green Leaves’ er et lettvint og rasktvoksende utvalg som gir variasjon og struktur til salater. Perfekt både til småbladsalat og som fullt utvokste blader.

Gourmet garnish – Micro Greens

Mengde: ca. 2000 frø
Micro Greens er små blad, eller småplanter som raskt og enkelt kan dyrkes i kjøkkenvinduet. Både trendy og næringsrikt. Godt er det også og brukes i mange restauranter, både i salater, men også som en fin og frisk topping.
Inneholder en blanding av ruccola, karse, sennepsblader og koriander.
Micro Greens kan dyrkes i minidrivhus Microleaf eller i en annen beholder
Disse er klare til spising etter 10–16 dager.

Mangold Rhubarb Chard (‘Vulcan’) 

Såtid: April inne eller mai direkte på vokseplassen
Hvordan: Så frøene tidlig vår når jorden har tørket og er varmet opp. Så tynt i rader med 40 cm radavstand. Srøene spirer etter 14–28 dager. Så på nytt hver 2–3 uker for å få kontinuerlig avling.
Stell: Tynn ut til 15 cm planteavstand når plantene er store nok. Hold dem godt vannet for å unngå at de går i stokk (blomstrer)Småblader kan plukkes når plantene er 5–10 cm. De vokser ut på nytt flere ganger.
Innhøsting: Juli til frosten kommer.
Tips: Tilfør flytende næring hver annen uke for å øke avlingen. I varmt og tørt vær på sensommeren kan plantene begynne å blomstre. Kutt av blomsterstilker med en gang og spis dem. Får planten blomstre, slutter den å danne nye blader.
Mangold ‘Rhubarb Chard’ (Vulcan) er en gammel sort som passer perfekt i både blomsterbedet og grønnsakhagen. Plukk de møre bladene og sprø stilkene regelmessig.

Rødbete ’Chioggia’

Rødbeter er lette å dyrke og gir mye avling. Sorten ’Chioggia’ har sirkler i rødt og hvitt, noe som gir den et spennende inntrykk når den deles.
Så direkte på vokseplassen så snart jorda er tørket opp. Rødbeter kan spire litt sent, så vi sår alltid noen reddiker innimellom for å merke hvor raden er, samt gi tidlig avling. Tynn rødbetene tidlig, så de resterende plantene har plass til å vokse.

Squash ‘Eight Ball’ F1 

Såtid: Mars–mai inne Hvordan: Så frøene enkeltvis og dekk med 1,5 cm jord. Trykk jorden lett til og hold pottene fuktige. Dekk med glass, plast eller sett pottene i et miniveksthus. Hold temperaturen på 15–20° C. Frøplantene spirer etter 7–14 dager. Stell: Fjern plast eller glassdekket når frøplantene spirer. Plant ut med 60 cm planteavstand når faren for nattefrost er over. Innhøsting: Juli–oktober. Plukk regelmessig for å fremme dannelsen av nye frukter. Tips: Tilfør flytende næring hver 2–3 uker etter at fruktene er ansatt, og sørg for å vanne godt. Squash ‘Eight Ball’ F1 danner mengder av små, runde frukter. De er ypperlige å fylle og smaker best hvis de høstes når de er ca. 5 cm i diameter.

Gulrot ‘Silvano’

Såtid: Mai
Hvordan: Så tynt i rader med 25 cm radavstand i steinfri jord. Dekk med 1–2 cm siktet jord som trykkes lett til og holdes fuktig. Frøplantene spirer etter 14–21 dager.
Stell: Tynn ved å høste små gulrøtter så resten får plass til å utvikle seg videre. Hold jorden ugressfri og fuktig for å hindre splitting.
Innhøsting: Fra august.
Tips: Dekk med fiberduk for å unngå angrep av gulrotflue.
Hold jorden steinfri, stein gir splittede røtter.
Gulrot ‘Silvano’ er en kraftig sort som har god søt smak med en sterk oransje farge og god kvalitet. Den er resistent mot gropflekk som er en soppsykdom som lager brune flekker på røttene.

Agurk, slange ‘Marketmore 70’ ØKO 

Såtid: April–mai inne
Hvordan: Så enkeltvis i potter (7,5 cm diameter). Dekk med glass, plast eller sett pottene i et miniveksthus. Trykk jorden lett sammen og hold den fuktig. Hold temperaturen på 20–25° C. Frøplantene spirer etter 7–21 dager.
Stell: Fjern plast eller glassdekket når frøplantene spirer. Dyrk dem videre i ca. 15° C.  I juni planter du dem ut i et solrikt veksthus. Fjern eventuelle hannblomster (de som ikke har fortykning bak blomsten), for pollinerte hunnblomster gir bitre agurker. Innhøsting: August
OBS! Agurkfrø er følsomme for for våt jord. Sår du frøene i for vårt jord, ved for lav temperatur vil frøene kunne råtne istedet for å spire.
Tips: Gi litt flytende næring hver 3–4 uke når fruktene begynner å danne seg.
Agurk, slange ‘Marketmore 70’ er en sort som gir stor avling og kan også prøves utendørs. Smaken på agurkene er best dersom de høstes når de er ca. 20 cm lange.

Mais ’Swift’ F1 

Såtid: April
Sådybde: 2,5 cm
Høstetid: August–september
Vi elsker mais, og særlig sukkersøte kolber høstet rett fra planten som vi løper inn og koker, er en av de beste smakene vi vet om. Sukkermais trenger en lang vekstsesong og mye varme. Så dem inne i april ved 18–30 grader og plant dem om så snart de er store nok til å håndtere. Plant ut i ruter, ikke rader, når faren for nattefrost er over. Mais vindpollineres, og planter du i kvadrat fremfor lange rader, er det større sjanse for at alle kolbene pollineres ordentlig.
Det er ingen skadeinsekter som går på mais.
Denne sorten er krysset frem for å være tidlig og ekstra søt. Den får store kolber.

 

Er du også klar for å «dyrke og spise»? Lykke til:):)

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
109 replies

Comments are closed.